Elcyklar och miljö

Ifall du någon gång funderat på att ändra din klimatpåverkan, kan en elcykel vara något för dig. Detta nya transportsätt har inte bara är förändrat vårt sätt att pendla utan även visat sig vara det mest miljövänliga sättet att ta sig runt svettfritt och med stil. Cyklarna är förvisso långsammare än en elbil men dessa motoriserade tvåhjulingarna är fortfarande ett mycket grönare och mer prisvärt alternativ.

Det grönaste sättet att ta sig runt

Elcyklar förbrukar nästan ingen energi alls och nivån är så låg det i stort sätt är omöjligt att kritisera dem som transportmedel. Det uppskattas att elcyklar har en klimatpåverkan på endast 2,6 gram CO2 per km. Elbilar, å andra sidan, släpper ut ca 150 gram koldioxid per km. Dessa cyklar är en möjlighet att dramatiskt minska utsläppen och på så sätt bidra till att förbättra miljön.

Förutom att ha ett väldigt lågt koldioxidavtryck kan elcyklar fungera som ett substitut för bilar och därigenom ytterligare positivt påverka miljön. Tanken är att erbjuda pendlare ett bekvämt alternativ till bilen och därmed få färre bilar på vägarna med både mindre trängsel och lägre CO2-utsläpp som resultat.

Ändrar sättet vi navigera städer

Med en elcykel finns det inte längre något behov av att sitta fast i långa trafikköer. Detta kommer att spara både tid, pengar och massor av frustration. Men det är också goda nyheter för miljön. En minskning av trafikkaoset innebär att vi kan se fram emot friskare, tystare och förorenings-friare städer. Detta är något vi desperat behöver när man betänker att för närvarande kostar trafikköer i Storbritannien, Tyskland och Frankrike utsläpp till en kostnad av 1,4 miljarder kronor per år.

Användandet av elcyklar inte bara ändrar sättet vi upplever våra städer på utan ger även människor som normalt skulle behöva förlita sig på bilar och kollektivtrafik ett bekvämt alternativ. Detta för med sig en trend där allt fler blir aktiva och nya möjligheter att utforska sin omgivning uppstår. Elcyklar gör cykling även möjligt för äldre och funktionshandikappade med bättre livskvalite som resultat.

Gör transport mer bekvämt och prisvärt

Medan vissa elcyklar kostar en slant så är det ingenting i jämförelse med kostnaderna för att underhålla och driva en bil. Enbart bensinen uppgår till ett par tusenlappar per månad. Därutöver tillkommer underhåll, skatter och övriga utgifter. Med en elcykel behöver man inte oroa sig för något av detta. När man har betalat för sin cykel är den enda återstående kostnad att ladda batteriet vilket beräknas kosta lika lite som det kostar att använda en vattenkokare en gång.

Att ta sig runt med en elcykel är bekvämt och bekymmersfritt. Man kan med gott samvete glömma både parkeringsplatssökande samt betalning för parkering. Många elcyklar är också hopfällbara vilket betyder att det är enkelt är att ta de med sig vart man än går.

Banar vägen för beboeliga städer

Elcyklar har potential att transformera sättet som moderna städer fungerar på. De här motoriserade cyklarna är nyckeln till att minska trafikköer, koldioxidutsläpp och buller vilket hjälper till att skapa hälsosammare och mer ekonomiska städer. Även om det är svårt att föreställa sig en bilfri stad så verkar det ändå som att elcyklar är ett steg i rätt riktning.